Werken met PLA filament

26 oktober 2020 Uit Door Admin
Werken met PLA filament

De meest gebruikers van 3D printers werken met PLA. Op dit moment is het een soort materiaal dat zowel voor specialisten als voor beginners van grote waarde kan zijn. Het is namelijk zo dat er niet heel veel voor nodig is om de juiste uitwerkingen van je prints te maken. Zo is er bijvoorbeeld geeneens een heated bed voor nodig. Dat maakt het dus juist ook zo interessant om te bekijken wat dit soort filament je allemaal te bieden heeft. Voor alle soorten gebruikers kan er namelijk waarde uit te halen zijn. Op deze plek leer je meer.

Wat is PLA?
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ook weet met welk filament je eigenlijk werkt. PLA is een afkorting voor Poly Lactic Acid. Dit is dus eigenlijk geen plastic, ook al wordt dat wel vaak zo gesteld. Het is eigenlijk een alternatief materiaal voor plastic. Het goede aan deze soort is dat het veel verschillende eigenschappen kan aannemen. Zo reageert het goed op het toevoegen van allerlei soorten kleurpigmenten. Op die manier kan je dus al bij het uitwerken van je ontwerp het object de juiste kleur meegegeven. Het is wel heel belangrijk om dat op deze wijze te doen.

Hoe wordt het ontwikkeld?
Hoe wordt PLA filament eigenlijk ontwikkeld? Dit is eigenlijk heel simpel. Het is namelijk materiaal dat van zetmeelrijke planten af komt. Het is daardoor ook biologisch af te breken. De planten waar de materialen uit gewonnen worden zijn bijvoorbeeld suikerriet en suikerbieten. Het is milieuvriendelijker dan een deel van de andere materialen die worden gebruikt om 3D prints mee te maken. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om ervoor te kiezen hiermee te werken. Het is wel heel aantrekkelijk om hiermee aan de slag te gaan als ontwerper of particulier.

Vergelijken met andere materialen
Het is ook altijd aan te raden om PLA filament te vergelijken met andere soorten. Het is ook belangrijk om te weten wat de voordelen en nadelen zijn ten opzichte van de andere soorten. Wanneer je deze kennis opdoet, dan zal vaak blijken dat PLA daadwerkelijk ook de beste soort is om je ontwerp mee uit te werken. Dit komt vooral omdat het goed stevig is, maar ook flexibele blijft en gemakkelijk in allerlei vormen te bewerken is. Er zijn allerlei verschillende soorten kleuren en effecten aan toe te voegen, dus ook dat is goed te vergelijken. Dit helpt altijd.